Lackeringslina gör erbjudandet komplett hos KG List

Lackeringslina gör erbjudandet komplett hos KG List

Helhetslösningar har varit KG Lists riktmärke under decennier, men egen lackering var länge den saknade länken. Det är det ändring på nu: i början av året investerade företaget i en toppmodern lackeringslina för att kunna serva högvolymkunder i premiumsegmentet.

KG List ligger i småländska Norrhult. Företaget har snart 70 år på nacken och var tidigare familjeägt, men ingår sedan 2008 i Surewood där även Spaljisten och Anebyhus ingår. Inte utan stolthet säger KG List att de är ledande i Sverige på limfog i lövträ.

På kundlistan finns bland annat anrika svenska möbel- och kökstillverkare som Stolab, Ballingslöv och Marbodal. Gemensamt för typkunderna är gedigna produkter av hög kvalitet och med inbyggt miljötänk. Det passar KG List utmärkt.

– Vi har bokstavligt talat kontroll över hela förädlingskedjan, från stock till färdig produkt. Den svenska eken sågas och torkas på vårt eget sågverk, Österbymo Hardwood. Sedan kan vi limma, bearbeta, ytbehandla, putsa och packa, säger produktionsledaren Tommy Rosander.

Tidigare lade KG List ut sin lackering hos en underentreprenör. Det var i synnerhet samarbetet med en större kund som fick dem att investera 14 miljoner kronor i en inhouselösning.

– Vi har jobbat med den här kunden i fem år, och volymerna har varit ständigt stigande. Vår lackeringsleverantör började nå sitt tak och vi behövde en långsiktig lösning, säger Tommy som har varit tekniskt ansvarig för projektet.

Till god hjälp hade han produktionschefen Mathias Henell. Med ett förflutet inom målning och lackering, kunde han i hög grad bidra till att kunna formulera en tydlig spec inför upphandlingen.

– Vi hade sju olika lösningar som vi valde mellan. Jon Stenbergs lösning med sprutautomaten Makor K-Two i mitten och plockrobotar före och efter var smartast och mest priseffektiv, säger Mathias.

KG List har haft Jon Stenberg som leverantör av träbearbetningsmaskiner under lång tid. Tommy Rosander beskriver samarbetet som smidigt. En välfungerande serviceorganisation, alltid snabba och tydliga svar.

– Inför leveransen av lackeringslinan fick vi en CAD-ritning från Jon Stenberg med nollpunkt i ena hörnet. Med den som underlag kunde vi förbereda alla fasta installationer som el, tryckluft och utsug. Ritningen visade sig stämma galet bra, jag har nog aldrig varit med om en så smärtfri maskininstallation, säger Tommy.

Idag har KG List 32 anställda och omsätter drygt 90 miljoner. Automationsgraden är hög, och den nya investeringen är inget undantag. Lackeringslinan består av putsmaskin, sprutautomat, etagetork, UV-tork och kylning. Hela linan sköts av 1,5 heltidstjänst.

Robotarna från E-Motion matar hyllplan från pall och 40 minuter senare ligger hyllplanen på pall igen. Lackade, torkade och klara för leverans. KG List är nu rustade för ännu större affärer som verkligen drar nytta av företagets hela erbjudande.

Toppbilden: Tommy Rosander och Mathias Henell framför KG Lists nya lackeringslina i Norrhult.
Foto: Sara Magnusson.